Graphius verhoogt efficiëntie en ergonomie met Baumann BASA 3 automatische triltafel

Een half jaar terug installeerde Graphius in haar vestiging te Oostakker een Baumann BASA 3 automatische triltafel. Sindsdien hoeft de snijder zich enkel nog te focussen op het snijwerk, want het papier laden en trillen is volledig overgenomen door de BASA unit. Daarover zegt Geert Verfaillie, aankoopverantwoordelijke voor de Graphius Group, het volgende: “Goede mensen vinden én houden is vandaag niet evident. Daarom doen we er alles aan om de werklast voor onze medewerkers zo laag mogelijk te houden. Als je tezelfdertijd daarmee ook de efficiëntie kan verhogen, dan sla je meteen twee vliegen in één klap.”

 

Het gaat hier specifiek over een configuratie waarbij het hele traject, vanaf de papierinvoer tot de aanvoer van de stapels aan de snijmachine volledig geautomatiseerd is. Geert Verfaillie legt uit: “Met de BASA oplossing hoeft de operator enkel nog een pallet bedrukte vellen klaar te zetten op de invoerrollen. Van daar af neemt de machine alles over. Het papier wordt afgenomen, verzameld tot de ideale stapelhoogte, getrild, van extra lucht ontdaan en getransporteerd tot net voor onze Polar snijmachine. De operator kan zich dus volop focussen op het snijwerk. Eenmaal het papier gesneden is, wordt het met een afstapellift terug verzameld op paletten, klaar voor verdere verwerking.”

 

BASA 7 bij PPO in Palaiseau

Eenzelfde configuratie werd ook geïnstalleerd bij het net onder Parijs gelegen PPO Graphic in Palaiseau, dat ook deel uitmaakt van de Graphius Group. Hier gaat het om een BASA 7 configuratie voor een papierinvoer met een drukformaat van 120 x 160 cm. Geert Verfaillie: “In Oostakker drukken wij op 70 x 100 formaat en die vellen zijn al nauwelijks te tillen. Bij PPO is dat nog een pak groter, dus voor die mensen is het echt wel een verademing dat papier heffen tot het verleden behoort.”

 

Goed evenwicht tussen aanvoer en verwerking

Zowel Graphius in Oostakker, als PPO zijn vooral katerndrukkers, waarbij je onder andere bij covers een 4 à 6-tal sneden per drukvorm ziet. Geert Verfaillie vult aan: “Dat gegeven was een van de redenen waarom we voor deze BASA configuratie gekozen hebben. Er is namelijk een goed evenwicht tussen de tijd die nodig is om een drukvorm te versnijden en de aanvoer van nieuwe stapels. Mocht je echter veel of slechts één snijbeweging hebben, dan zou ofwel de snijder of de aanvoerunit moeten wachten. Maar in onze opzet is het plaatje perfect en dat levert een fikse tijdswinst op.”

 

Over de installatie zegt Geert Verfaillie nog het volgende: “In Oostakker draaien we nu goed een half jaar en dat verloopt vlekkeloos. Baumann heeft de reputatie zeer degelijke en betrouwbare machines te bouwen en dat hebben ze ook bewezen. Ook de integratie met onze Polar snijmachine is prima verlopen. Als je met de operators praat, is er niemand die nog terug wil naar de oude situatie en dat zegt toch wel alles zeker?”